Potreban savet za upis škole za CPL

Flight and aircraft industry, transport, commercial and bussiness aviation forum.
Civilni vazdušni saobraćaj, avio-industrija, itd...

Moderators: djnik, Muttley

Re: Potreban savet za upis škole za CPL

Postby YU-DGC » Tue Dec 08, 2009 20:48

Na zalost samo jedno leto 2001.

Tad sam jos bio prisutan na Ecki,doduse ne bas toliko aktivno. Cudo da te se ne secam.
YU-DGC

Postby phillips66 » Tue Dec 08, 2009 21:58

Moj nastavnik jedrilicarstva je pricao nekad: da sam trebao da platim obuku nikada ne bih bio pilot. Vidite, potrebni su im ljudi koji ce platiti obuku. Sa tim parama ce se kupiti gorivo, da bi neko u porodicnim aero klubovima zavrsavao obuku i leteo za dzabe (deca instruktora).
Moj instruktor i ekipa su preko veze nekada davno zavrsavali obuke, za dzabe. Da su trebali da plate nikada nebi bili piloti.
VIP-veze i poznanstva.

Ima dosta skorojevica koji su im potrebni da bi ih olesili za pare,
obucili za pilota.
phillips66

Postby andrija » Wed Dec 09, 2009 19:53

Moze li neko detaljnije da mi objasni sta tacno predstavlja ATPL ?
andrija

Postby deki » Wed Dec 09, 2009 21:03

Svako ko je u mogucnosti da se skoluje za pilota treba to da uradi. Pogotovo neko ko ima samo 19-20 godina a nije nikako kasno ni za one starije, naravno tu ne spadaju oni preko 30. Pilota u srbiji ima i previse ali neverujem da ce tako biti i u buducnosti, jna je skolovala i vise nego sto je bilo potrebno pa su raspadom jugoslavije mizernom platom skoro nikakvim naletom masovno trazili spas u civilnim kompanijama. Aero klubovi su dobijali Utve i gorivo da svake godine obuce po cetri pilota i padobranca, plus JAT kad se sve to sabere dobija se duplo vise pilota nego aviona, jedrilica, zmajeva itd. zajedno. Medjutim svega toga vise nema ili skoro da nema, vojska jedva da skoluje, klubovi su propali (avionima uglavnom istekli resursi niko vise ne daje dzabe gorivo da bi leteli tatini sinovi i cerke) a oni koji to nisu svoje usluge naplacuju skoro kao Vrsac prince ili Pelikan. Na svaka cetri kapetana dodju najmanje dva koji su se skolovali dzabe, ex jna pa onda tzv. livadari itd. Svi ti ljudi ce za koju godinu u penziju e tad ce situacija biti malo drugacija. Do tada treba zavrsiti skolovanje nakupiti kakav takav nalet sacekati neko kopilotsko sediste pa za desetak do petnaest godina mozda postati i kapetan e onda stize lova.
deki

Postby Caslav Rackov » Wed Dec 09, 2009 22:31

Ok drugari mozda ste u pravu,ne znam ni sam.Ali eto tako me mozda iznervirala ta prica MAMA JA HOCU DA BUDEM PILOT . :lol:
Sta da Vam kazem ,neka svako radi kako hoce,ovo su moji dobronamerni saveti.
Vise necu ni da pisem niti da odgovaram na ove postove sto se tice skolovanja.

Zelim Vam sve najbolje ,cuvajte se!!!! 8)

Kakva je razlika izmedju fudbala i nogometa?
Oni koji igraju fudbal idu na SP u Afriku, oni koji igraju nogomet ne idu :lol:
Caslav Rackov

Postby phillips66 » Fri Dec 11, 2009 17:51

Koliko vidim na pprune i airline pilots forum, vrlo mali broj kandidata se trenutno skoluje za pilote, na zapadu. Mislim na velike skole poput Vrsacke akademije.
Kazu da je priliv novih pilota, i ovako mali, dovoljan za popunu mesta koja bi se otvorila necijim penzionisanjem. Drugo, veliki broj pilota je u furlongu.
Pre tri godine je bio neki veliki boom u zaposljavanju pilota u regionalnim kompanijama na zapadu.
phillips66

Postby phillips66 » Mon Jan 04, 2010 16:43

Ovo je vezano za pilotsku profesiju u Americi, koliko je primenjivo za nase uslove ne znam, ali moze da ba bude interesantno.

http://thetruthabouttheprofession.weebly.com/index.html
phillips66

Postby andrija » Tue Feb 23, 2010 00:21

Evo malo da osvjezim temu!
Sasvim slucajno sam dosao do,cini mi se,mnogo dobre knjige za koju nisam ni znao da postoji u mojoj kuci...:)
Knjigu je napisao Jeff Griffin a zove se ''Becoming an airline pilot'' i sadrzi veoma dobre informacije o svemu vezanom za ovaj poziv.Knjiga je napisana 1990. ali moze da bude korisna cini mi se!

http://www.swaptree.com/book/becoming-a ... n/4473591/

ako je neko citao,neka podjeli svoje utiske...:))
andrija

Postby Johnny92 » Sat Jul 03, 2010 14:18

Smatram da ste malo preterali kada ste pisali o tezini skolovanja pilota i uopste nalazenja posla...
Do sad sam upoznao tri kapetana jata i svo troje su upisali svoje sinove u Vrsacku akademiju... Oni zele najbolje svojim sinovima i ne verujem da bi ih ikad poslali na akademiju da je to zanimanje toliko tesko...

Pozdrav!
Johnny92

Postby Mad Serb » Sat Jul 03, 2010 14:25

To sto su oni upisali svoje sinove u Vrsacku akademiju mene dovodi da nekoliko drugih zakljucaka razlicitih od tvog ;)
Mad Serb

Postby phillips66 » Sat Jul 03, 2010 17:21

Kao i ona cura kopilot iz Monenegro Airlines. Tata joj slucajno radi kao mehanicar u.Monenegro Airlines

Ali svi piloti voze Yamahe i Kawasakije, kopiraju jedni druge.
phillips66

Postby acim80 » Sun Jul 04, 2010 00:05

Ona ima ime i prezime. Kao i prijatelje i kolege. A ti ako imas nesto pametno da kazes o avijaciji bujrum a ako nemas dzada.
Inace ne bih ti savetovao da u njenom prisustvu tvoje izjave imaju slicnu konotaciju, mogao bi da postanes poznat u kraju medju ortacima. Bilo bi "onaj sto ga riba izmlatila..."

Zdravo

P.S nemaju svi motore al vecina ima herca.
acim80

Postby TangoSix » Tue Jul 06, 2010 22:44

philips, sigurno postoje razlozi za prozivanje nekih modela nekih skolovanja nekih pilota u nekim uslovima u nekom vremenu.
Ocigledno nisi dovoljno elokventan da definises svoju frustraciju vec frustriranim pojedincima.
Reci da su svi neko nesto govori o tvom baratanju razumom.
Iznosenje licnih podataka o "curi" je retardirano.
www.tangosixblog.com - prvi Srpski Aero-Tabloid
TangoSix

Postby Charlie.Zulu » Tue Jul 13, 2010 18:18

phillips66 wrote:Moj nastavnik jedrilicarstva je pricao nekad: da sam trebao da platim obuku nikada ne bih bio pilot. Vidite, potrebni su im ljudi koji ce platiti obuku. Sa tim parama ce se kupiti gorivo, da bi neko u porodicnim aero klubovima zavrsavao obuku i leteo za dzabe (deca instruktora).
Moj instruktor i ekipa su preko veze nekada davno zavrsavali obuke, za dzabe. Da su trebali da plate nikada nebi bili piloti.
VIP-veze i poznanstva.

Ima dosta skorojevica koji su im potrebni da bi ih olesili za pare,
obucili za pilota.

@phillips66, potpuno se slažem sa tobom. Jedan tretman su imali oni koji su krvavo radili da zarade koju marku/evro da plate časove i sami se borili za svoje parče neba, a drugi oni koji su imali "leđa". I to je još jedan od razloga što me JAT-ovi avioni više videti neće :@
617 - Apres Moi Le Deluge!
Charlie.Zulu

Previous

Return to Civil aviation / Civilna avijacija