Ovo je preuzeto sa druge diskusije:Godisnje odskolujem u proseku 85 pilota. Od tih 85, njih 80 su sami sebi platili skolovanje i pocinju karijeru sa minimum 70K Evra duga. Kada ih pitam, kako su se osmelili na tako hrabar i lud potez, dobijam odgovore da se sam zapitam za njihovo dusevno zdravlje.
U najboljem slucaju imace sansu da otplate taj dug za 7 godina. Osnovna plata kopilota jedva da pokriva troskove normalnog zivota, da ne pominjem vracanje duga. Najbolji slucaj, koji sam pomenuo je da za tri godine nakon pocetka kopilotskog staza, postanu kapetani. No, ne lezi vraze. I tu ima Kvaka 22. Da bi uopste dobili sansu da polazu za kapetane, moraju da potpisu predugovor u kome se obavezuju da ce prvih godinu dana da rade za 90% od kapetanske plate. Najnovija vest je, da ce za sledecu grupu dodatni uslov biti placanje 2000 Evra za skolovanje. A da pri tom, na svakom letu donose kompaniji cistu zaradu i da se skoluju, samo zato sto kompanija nih treba na levom sedistu.
Kada im predocim kakva ih buducnost ceka, svaki, ama bas svaki, kaze: To je samo privremeno. Cim skupim sate, konkurisem u XYZ kompaniju i onda sam za pet godina milioner.
Na sta se je uhvatim za glavu. Zdravi, sposobni mladi ljudi, a ne koriste mozak, niti umeju da saberu dva i dva. Takve XYZ kompanije nema. Ne postoji. I tacka.
Piloti su spremni na sve, pa i rodjenu majku da prodaju, samo da dobiju, zadrze, ne izgube posao. Misleci, ovo je samo privremeno, dok pogodim veliki posao u velikoj firmi. I tako u krug. Pristaju sami da finansiraju kompaniju placajuci za svoje skolovanje, ne shvatajuci da na taj nacin stede kompanijama najvece pare.
Nemoj da se uplasis kad vidis sliku sa ovog linka:
http://www.telegraph.co.uk/travel/trave ... story.htmlI nemojte sada fore kao, kvarim mu decacke snove.