Potreban savet za upis škole za CPL

Flight and aircraft industry, transport, commercial and bussiness aviation forum.
Civilni vazdušni saobraćaj, avio-industrija, itd...

Moderators: djnik, Muttley

Potreban savet za upis škole za CPL

Postby GarinchaKO » Thu Jul 02, 2009 18:15

Pozdrav svima! Imam 25 godina, živim u Srbiji, upravo sam završio ekonomski fakultet i razmišljam da upišem školu za CPL. Interesuje me šta vi mislite, kao prvo da li sam zakasnio imajući u vidu moje godine. Takođe me interesuje vaše mišljenje o mojoj eventualnoj perspektivi po završenoj školi, dakle ima li nade za kakav posao (u Srbiji ili inostranstvu) i kakva vremena možemo da očekujemo u narodnom periodu, tj za jedno 4-5 godina, kada bih i konkurisao za eventualni posao? Prosto, da li je ova ogromna investicija u sebe i svoj životni san isplativa ili je još uvek čista kocka? Moja porodica bi mogla da mi pomogne u pogledu finansija ali ne bih da se posle svega osećam kao promašen slučaj, mislim da razumete o čemu pričam. Uzgred koliko to para treba otprilike, razmišljao sam o školi za pilote u Vršcu ali bih rado prihvatio savet i za neku drugu varijantu ako je povoljnija, pod uslovom da je kvalitet obuke takođe na visokom nivou i da je opšte priznata od budućih poslodavaca. Imam druga koji je nedavno dobio posao u Jatu, završio je školu u Vršcu i mlađi je od mene dve godine. Popričaću i sa njim ali koliko znam za sada je ta varijanta još uvek jako nerealna i rezervisana samo za nekolicinu srećnika. Mislite li da će tako biti još dugo? Unapred hvala na odgovorima.
GarinchaKO

Re: Potreban savet

Postby MareZinjo » Thu Jul 02, 2009 21:27

Zar moze odma za CPL zar nije prvo PPL ? A sto se tice skole zar ti nije najbolje da ides u Vrsac ipak ne polazes vozacki skola u Vrscu vec godinama skoluje pilote ?
Image
MareZinjo

Postby GarinchaKO » Fri Jul 03, 2009 01:04

Nisam ni mislio odmah na CPL, nego bi mi to bio cilj. Naravno da znam da to nije vozački, čisto pitam, možda ima još neka dobra škola u okruženju, ne mora da bude Srbija, mada bih ipak voleo ovde da ostanem da bih mogao i da radim nešto usput. Pozdrav
GarinchaKO

Postby phillips66 » Fri Jul 03, 2009 06:56

Ovo je preuzeto sa druge diskusije:

Godisnje odskolujem u proseku 85 pilota. Od tih 85, njih 80 su sami sebi platili skolovanje i pocinju karijeru sa minimum 70K Evra duga. Kada ih pitam, kako su se osmelili na tako hrabar i lud potez, dobijam odgovore da se sam zapitam za njihovo dusevno zdravlje.

U najboljem slucaju imace sansu da otplate taj dug za 7 godina. Osnovna plata kopilota jedva da pokriva troskove normalnog zivota, da ne pominjem vracanje duga. Najbolji slucaj, koji sam pomenuo je da za tri godine nakon pocetka kopilotskog staza, postanu kapetani. No, ne lezi vraze. I tu ima Kvaka 22. Da bi uopste dobili sansu da polazu za kapetane, moraju da potpisu predugovor u kome se obavezuju da ce prvih godinu dana da rade za 90% od kapetanske plate. Najnovija vest je, da ce za sledecu grupu dodatni uslov biti placanje 2000 Evra za skolovanje. A da pri tom, na svakom letu donose kompaniji cistu zaradu i da se skoluju, samo zato sto kompanija nih treba na levom sedistu.

Kada im predocim kakva ih buducnost ceka, svaki, ama bas svaki, kaze: To je samo privremeno. Cim skupim sate, konkurisem u XYZ kompaniju i onda sam za pet godina milioner.

Na sta se je uhvatim za glavu. Zdravi, sposobni mladi ljudi, a ne koriste mozak, niti umeju da saberu dva i dva. Takve XYZ kompanije nema. Ne postoji. I tacka.

Piloti su spremni na sve, pa i rodjenu majku da prodaju, samo da dobiju, zadrze, ne izgube posao. Misleci, ovo je samo privremeno, dok pogodim veliki posao u velikoj firmi. I tako u krug. Pristaju sami da finansiraju kompaniju placajuci za svoje skolovanje, ne shvatajuci da na taj nacin stede kompanijama najvece pare.

Nemoj da se uplasis kad vidis sliku sa ovog linka:
http://www.telegraph.co.uk/travel/trave ... story.html

I nemojte sada fore kao, kvarim mu decacke snove.
phillips66

Postby GarinchaKO » Sat Jul 04, 2009 12:02

Dakle to je to, nema svrhe? Da li je ovaj gore navedeni primer iz Srbije? Koliko sam shvatio velika investicija za veliku muku i na kraju ništa ni od lepog života ni od povraćaja uloženog. Neverovatno da se ovakva situacija ne popravlja već godinama. Ja sam u sebi ipak gajio neku nadu da je to možda sada malo bolje i da će se situacija sigurno popraviti dok ja završim školu. E pa hvala na iskrenom odgovoru ali mi jesi pokvario dečačke snove. Mada, nada umire poslednja :) Možda jednog dana...
GarinchaKO

Postby phillips66 » Mon Jul 06, 2009 15:22

Jedan tip, prodao zemlju, sto je nasledio da plati obuku u Vrscu. Posle je blejao, bez posla i pravio se da je faca po lokalom aero klubu.
phillips66

Postby TangoSix » Wed Aug 05, 2009 17:43

Kao jedan od pacijenata koji je prosao kroz tu pricu tog instruktora je ono sto ti treba. Hocu reci da trebas znati koje price kako da slusas.
Ima raznih idiota u nasoj avijaciji. Onih mladih i onih starih. A bogami i onih izmedju. Zavisi od tvog zdravog razuma (nije kriterijum za dobijanje lekarskog uverenja) koga ces slusati. Kada ti neko prica kako je ovaj instruktor napisao onda bi trebao sebi da kazes, ovo ima smisla.
Kada si svestan tih negativnih prica ( a sve su takve) tek onda mozes pitati: Ok, kako da to poboljsam/izvucem nabolje?

- Ne okreci se internetu za informacije vec juri zive ljude (momke) koji su tu. Gledaj gde grese i ne ponavljaj greske. Filtriraj male plejboje koje sreca prati i ni krivi ni duzni sedaju u kopilotska sedista od onih koje kada pricaju deluju razumno.

- Investicija nikako nije. Bacanje para je u pitanju i razmisli da li bi u nekom drugom polju privredjivanja pravio slicnu racunicu. Nebi.

- Druga stvar je sto to "volis","zelis" i mislis da su svi ostali bednici a ti jedini zasluzujes da intenzitetom svoje ljubavi vozis avione. To je normalno razmisljanje i to svako ima. Problem je sto za to treba puno para. Poslednja recenica je kratka, neinspirativna i ako te nije sramota da porodicu zavijes u crno onda je ignorisi.

- Ako mislis da ces imati srece, da bi radio bukvalno svuda i da ce se stvari popraviti ti si glup. Jednostavno.

- Ako te bilo sta od ovoga pokoleba nisi ni bio za to na prvom mestu.

- Postoji razlika izmedju pilota, zaljubljenika u avijaciju i avijaticara. A i nemora postojati.

- Sta god da ti neko kaze ne mora da bude tako. Kao ni ovo sto ja pisem.

...a da ce biti zanimljivo, bice :)

Ne zelim ti srecu, vec pamet.
www.tangosixblog.com - prvi Srpski Aero-Tabloid
TangoSix

Re: Potreban savet za upis škole za CPL

Postby YU-DGC » Sat Aug 08, 2009 07:15

Lepo sroceno Tango Six. Vidi se da si okusio gorak ukus skolovanja.
YU-DGC

Postby phillips66 » Mon Oct 12, 2009 06:05

Evo sta mi je drug pricao o pilotskoj profesiji u americi.

U americi pilot moze da bude svako pod uslovom da uspe da dobije loan od banke za obuku.
Golobradi deckici onda rade kao instruktori dok ne skupe nalet. To su losi instruktoti, zovu ih fly and run ,zato sto jedva cekaju da uskoce u desno sediste, ne interesuje ih obuka ucenika.
Posle lete kao freight dogs, (ponocni ekspres) Beech Baron i druga marginala oprema. Nocu prevoze ponistene bankovne cekove.
Posle u Regionalne kompanije, CRJ ili Dash8. Sve to za bedne pare, a u dugu su 100.000$.
Ko ima koledz moze u vece kompanije, ko nema moze Southwest 737.

Otprilike 40% pilota otpadne ili odustane u toku obuke. Tu su i testovi, simulatori, lekarski pregledi svakih 6 meseci. Nikad nisu kod kuce, nemaju vremena za porodicu, lete nocu umorni, velika odgovornost.

Ali ako zelis da budes pilot onda samo napred.
phillips66

Postby TangoSix » Mon Oct 12, 2009 13:29

Umesto da citiram i ispravim neke stvari koji jednostavno nistu tacne u philips66 postu, reci cu da se nikako ne sme slusati jedna verzija, jedne osobe, grupe njih ili misliti da se ekonomske prilike povezane sa zaposljavanjem pilota mogu podrazumevati za sve zemlje.

Zaista mislim da je prikupljanje informacija radi ispravne odluke u vezi skolovanja veoma tezak posao. Inteligentne, sistematicne, realne i strastvene osobe nece imati problema da pritom filtriraju gluposti, primenjive i neprimenjive uslove na njihovu konkretnu situaciju. Uvek se na kraju uzdajte u sopstveno rasudjivanje i ne verujte bas svakome. Posebno u ovoj tematici.
www.tangosixblog.com - prvi Srpski Aero-Tabloid
TangoSix

Postby phillips66 » Mon Oct 12, 2009 19:18

Mozes li da citiras i ispravis te greske?
phillips66

Potreban savjet...

Postby andrija » Sat Nov 07, 2009 16:44

Pozdrav iz Crne Gore
Evo ovako stvari stoje,imam veliku zelju da se bavim pilotskim poslom i cilj mi je da doguram do CPL dozvole,medjutim upoznat sam koliko je to tesko (pogotvo kod nas zbog para prvenstveno),takodje sam se informisao na internetu i znam da je kod nas dosta tesko naci posao komercijalnog pilota pa imam u planu da upisem fakultet da bi imao neku alternativu kasnije,a uporedo da radim obuku za pilota.U Podgorici postoji firma Di Air koji vrse obuku pilota (vlasnik Capt Dragan Ivancevic) ,u planu mi je da kod njih zavrsim obuku za PPl pa kasnije u Jatovoj akademiji da upisem kurs za CPL,interesovalo bi me da li ce mi u Vrscu priznati dozvolu za PPl koju bi dobio u Podgorici?
I da li bi mi uopste savjetovali da se upustim u ovakav neki poduhvat? :)
andrija

Postby phillips66 » Wed Nov 11, 2009 16:49

Tesko je nesto napisati a da te ne poklope sa nekakvim psihodelicnim postovima.
phillips66

Pomozite molim vas!

Postby aca29 » Wed Nov 18, 2009 22:37

Pozdrav svima moje ime je Aleksandar, imam 18 godina i zivim na Novom Beogradu.Zavrsavam Desetu Beogradsku gimnaziju (cetvrta sam godina) i poceo sam ozbiljno da razmisljam o tome da postanem pilot.Vec sam procito skoro sve postove koje sam nasao na googlu ali su oni uglavnom malo stariji (1-2 god) pa zato otvaram ovaj novi post.Vec sam dosta upucen u situaciju ali jos imam mnoga pitanja za koja mi treba pomoc.Kolko sam nasao na netu u Srbiji postoje Jat(Vrsac), Pegaz ,Princ i Aviogamma pilotske skole.Planiram da upisem PPL pa CPL kurs pa me interesuje ako imate preporuku za neku skolu, ili ako imate bilo kakve informacije o cenama ovih skola(i drugih ako ih znate).Naravno cilj mi je da prodjem sto jeftinije,ali ne po ceni kvaliteta.Sto se tice finansija ocekujem nekakvu pomoc od rodjitelja (nisam bogat, ali nisam bas ni siromsan, ukupna plata roditelja oko 220k dinara mesecno, mada imam mladju bracu blizance tako da ne ocekujem bog-zna kakvu pomoc), ali uglavnom planiram da uzmem kredit pa otplacujem kad se zaposlim.Zamolio bih vas ako imate listu tacno svih kurseva koje treba da polozim (i sta znace ne samo skr.) za medjunarodno priznatu dozvolu komercijalnog pilota.Evo nekih pitanja koja me zbunjuju-Da li je vazno na kakvom avionu vrsim obuku ili je to samo radi moje udobnosti?Da li ima razlika izmedju dozvola?(Cuo sam neke imaju jacu licencu sta to znaci?)Kako tacno glasi raspored dobijanja svih tih dozvola?Kolko sam ja razumeo prvo se polozi PPL pa CPL pa onda (TC valjda) za odgovarajuci avion kojim bih trebao da pilotiram,ali negde sam video da treba da sakupim odredjen broj sati pre nego sto postanem kopilot pa onda tek 8 godina iskustva za pilota.Da li je to obavezno po zakonu-pravilu ili je to uslov koji moram da ispunim da bi me ijedna kompanija primila?Takodje me ovo buni-CPL se deli na JAA(koja vazi u Evropi) i FAA(koji vazi u Americi,Africi,Aziji i Australiji ako se dobro secam) ali vido sam negde i CAA.Sta je to, i da li mogu da imam vise vrsta dozvola?Sta je ATPL?Bio bih veoma zahvalan kada bi neko mogao da mi detaljno pojasni kako ovo funkcionise.Sto se tice skolovanja u inostranstvu i to je veoma moguce, najradije bih isao u Ameriku ali ni ostale zemlje nisu iskljucene(jedino ne bih voleo da idem u Francusku zato sto mrzim francuski jezik iako ga ucim u skoli i mrzim sto ne znaju engleski i stalno forsiraju njihov odvratan jezik).Razlog tome je sto sam ja ustvari i rodjen u Americi zato sto je moj otac otisao tamo da zavrsi skolu(doktoriro matematiku na Prinstonu!) a moja majka ga je pratila, tako da sam tamo ziveo prvih 6 godina zivota.Engleski govorim odlicno (maltane sam ga naucio pre srpskog) a i imam Americko drzavljanstvo (pasos SAD-a) tako da to vidim kao najbolju opciju.Dok sam bio u Americi selili smo se cesto tako da mi je prvi let avionom bio dok sam imao oko 6 meseci(ne drzite me za rec majka mi je ovo pricala davno), a za ovih 18 godina relativno sam dosta proputovo avionom (barem jednom godisnje na more) tako da moja zelja da postanem pilot nije samo mladalacka fantazija ja obozavam letenje.Nekim ljudima je muka od uzletanja i sletanja, meni je taj osecaj uzivanje.Fizicki sam zdrav i prav, nikada nisam nista lomio jedino mi je skoro urastao nokat u palac na levom noznom palcu ali valjda mi nece to uzeti za zlo^^.Ja bih voleo da zivim i radim u Srbiji ali ne verujem da je to izvodljivo, barem ne sa pristojnom platom.Sta mislite kakvi su mi izgledi da se zaposlim ovde a kakvi u inostarnstvu?Ako znate neke dobre americke pilotske skole koje su relativno jeftine molim vas stavite link.Kakva je trenutno potraznja pilota u svetu?U najboljem slucaju kada mislite da bih mogo da ocekujem svoj prvi posao?Da li mislite da se isplati ici ovim putem?Ako neko ima prijatelja pilota voleo bih da cujem nesto o pilotskom zivotu, ili jos bolje ako je neko ovde pilot zeleo bih da znam celu njegovu pilotsku karijeru, kako je poceo kako mu sad ide itd...Unapred sam zahvalan na bilo kakvoj informaciji

Nestrplivo cekam vase odgovore :D
aca29

Postby andrija » Thu Nov 19, 2009 00:13

Evo i ja nestplivo cekam odgovore nekih 10-tak dana,al nista...:)
andrija

Next

Return to Civil aviation / Civilna avijacija