Caslave, druze,
Znam da si dobronameran (poznajemo se ipak

) ali da drugi ne bi pogresno shvatili:
Nisi napomenuo da si instruktor u Pelikanu. Tako da je to sto si napisao svojevrsna reklama.
Zaista je (necu upotrebiti neku tezu rec) glupo gajiti elitizam tipa: "samo-mi-koji-volimo-zasluzujemo". Nikad, ali zaista nikada nije kasno poceti bavti se letenjem. To je kategorija licnih vrlina, mogucnosti i zelja. Ovom izjavom postajes onaj sterilni establisment koji znam da takodje ne podnosis.
To sto smo se ti i ja pekli na Zrenjaninskom suncu peruci i vukuci jedrilice i tako pocinjali nase letenje nikako nas ne cini moralnim cuvarima te profesije. Drugo je to sto idiota sa parama ima, ali to je slucaj sa svakom profesijom.
Na svom blogu planiram da uradim jednu detaljniju pricu o vecitoj enigmi "kako postati komercijalni pilot". Toj temi planiram da se posvetim veoma ozbiljno i bice svojevrsno dugorocnije istrazivanje i intervjuisanje ljudi koji imaju nesto da kazu o tome.
Istina je da ni posle tog, ili nekog mozda detaljnijeg pristupa, nikome opet nece biti jasno koja je prava formula.
Prave formule na zalost nema. Sto ne znaci da oni koji su prosli iskustvo (u bilo kom obliku) ne trebaju da podele svoja zapazanja. Ali nikako da zakljucuju i postavljaju neke postulate zasnovane na sopstvenim frustracijama ili neostvarenim zeljama.
Navodjenje primera iz inostranstva je takodje kontraproduktivno jer "moze da bude a i ne mora da znaci".
Cak i ako pripadate nekoj "vazduhoplovnoj familiji" mozda cete ostvariti cilj, ali cete biti siromasni za poeticno iskustvo savladjivanja prepreka i ulaska u blato do guse da bi ste se borili protiv budala i opste karmicke nepravde. Zaista nema formule.
Evo jedan moj drug je dobio posao odmah (skoro odmah po zavrsetku obuke) na desnom sedistu putnickog aviona.
A ima onih koji se bore sa raznim objektivnim i subjektivnim demonima vec godinama i nista ne postizu.
Mada ima i neke zanimljive filosofije u onome sto je Caslav pokusao da kaze:
"Do or do not. There is no try"
- Yoda, Star Wars