Potreban savet za upis škole za CPL

Flight and aircraft industry, transport, commercial and bussiness aviation forum.
Civilni vazdušni saobraćaj, avio-industrija, itd...

Moderators: djnik, Muttley

Re: Potreban savet za upis škole za CPL

Postby phillips66 » Sat Nov 21, 2009 13:39

phillips66

Postby phillips66 » Tue Nov 24, 2009 00:21

phillips66

Postby andrija » Tue Nov 24, 2009 01:45

Sa sajta Jatove Akademije :

''Integrisani kursevi namenjeni su polaznicima koji žele da što pre postanu profesioalni piloti. Ovakvi kursevi zasnovani su na celodnevnoj teoretskoj i praktičnoj obuci kandidata, zbog čega se završavaju veoma brzo (za najviše 14 do16 meseci).''

Nije mi jasno da li cjelokupna obuka (od PPl pa do krajnje CPl ) traje 14 do 16 mjeseci,ili se ovo odnosi na trajanje svakog kursa posebno?

14 do 16 mjeseci mi zvuci nekako prekratko za trajanje cjelokupne obuke,ipak je avion u pitanju... :?
andrija

Postby Sivic » Wed Dec 02, 2009 21:06

Mislim da mozes racunati na 18 meseci, uzimajuci u obzir meteo uslove, razne raspuste, tehnicke sitnice itd... Nije prekratko ni 14, samo ne znam nikoga kome je to uspelo. To sto je avion u pitanju ne znaci da se treba skolovati 5 godina, avioni koji se lete tokom skolovanja su skolske masine koje prastaju mnogo vise nego avioni kojima se skolovalo pre 50 godina.
Pozdrav
Sivic

Postby andrija » Fri Dec 04, 2009 00:19

Hvala na odgovoru
Koliko sam ja shvatio,tih 16-18 mjeseci je nazalost tek pocetak za nekog ko zeli da dogura do nekog posla u avijaciji,ispada da je najlakse zavrsit akademiju...onda tek predstoji dug period borbe za posao :?
andrija

Postby phillips66 » Fri Dec 04, 2009 05:43

Posle 18 meseci imaces 250 sati naleta. Za ATPL ti treba 1500 sati naleta. Da bi sakupio nalet trebas da radis kao instruktor letenja, letis Airtaxi, zaprasujes komarce, itd. Kad skupis nalet onda mozes da razmisljas o zaposljavanju u kompanijama.
phillips66

Postby andrija » Sat Dec 05, 2009 22:19

i poslije svega toga pitanje je kad ces naci posao (ovdje kod nas i da ne pomisljam na to? :D )
zato mislim neki fax ipak da upisem,pa uporedo sa tim avijacija...
andrija

Postby Sivic » Sun Dec 06, 2009 12:59

Samo je pitanje sta zelis? Ako zelis da letis, skoluj se za pilota i bori se za svoje mesto na nebu, ako hoces pare, nadji neku profesiju koja ne zahteva toliko para u relativno kratkom roku, pa uzivaj. Mada, ne znam koji fakultet moze da ti garantuje dobar posao odmah po zavrsetku... Advokati mlate pare, ali i oni su se skolovali i stazirali i sta ja znam sta sve ne masu godina da bi dosli do tih satnica koje imaju.
Ma u stvari, ako oces da zaradis, pusti skolu :D
Pozdrav
Sivic

Postby andrija » Sun Dec 06, 2009 22:06

hahaha,pa da u svakoj profesiji se uglavnom sve na isto svodi,nigdje pa ni u avijaciji nije lako naci posao,uvijek postoji odredjeni redosled koji mora da se ispostuje...
andrija

Postby phillips66 » Mon Dec 07, 2009 12:50

Uvek ce biti likova kojima mama i tata placaju obuku i koji postaju kapetani sa 24 godina. Oni ne razmisljaju o tome da li ce posle da prave pare ili ne. Osim sto moraju da idu u inostranstvo da rade kao piloti.

Piloti JAT-a imaju platu oko 3000€.
phillips66

Postby Caslav Rackov » Mon Dec 07, 2009 21:12

Cao drugari!!!!!!!

Pazite ovako.Nemam zaista nista protiv da postanete piloti sa 25 i vise godina.Ali bih Vam postavio pitanje ,gde ste do sada bili?
Pa drugari dobri avioni i letenje se voli od kada znas za sebe a ne sa 25 god.I nemojte da mi pricate pricu nisam imao para za letenje pre ,a sad ih imam to tako ne ide.Letenje se voli to morate da znate i osecate. 8)
Moj dobar savet je da odustanes sa toliko godina.Ne kazem da je kasno ali u ovakvoj zemlji sansa za uspeh je mala pogotovo ako ne potices iz vazd. familije.
Za skolovanje ti treba 30.000 evra i gledaj da nadjes skolu u kojoj trenutno ima veoma malo pilota ucenika,prosto da bi sto pre zavrsio.
Guzva je u Vrscu(JAT pilot school) i Prince Aviation(Beograd)-skolovaces se najmanje 4 godine
Trenutno ti je najbolja varijanta Pelikan Airways(Beograd),za jedno dve godine sve gotovo.

Eto a ti kako hoces.Samo ne na sedaj na skole koje imaju ime i dobru reklamu,pokajeces se!

Pozdrav 8)
Caslav Rackov

Postby andrija » Mon Dec 07, 2009 21:49

Bolje da nisam citao ovaj tvoj post! :D
andrija

Postby TangoSix » Tue Dec 08, 2009 12:33

Caslave, druze,

Znam da si dobronameran (poznajemo se ipak ;) ) ali da drugi ne bi pogresno shvatili:

Nisi napomenuo da si instruktor u Pelikanu. Tako da je to sto si napisao svojevrsna reklama.
Zaista je (necu upotrebiti neku tezu rec) glupo gajiti elitizam tipa: "samo-mi-koji-volimo-zasluzujemo". Nikad, ali zaista nikada nije kasno poceti bavti se letenjem. To je kategorija licnih vrlina, mogucnosti i zelja. Ovom izjavom postajes onaj sterilni establisment koji znam da takodje ne podnosis.
To sto smo se ti i ja pekli na Zrenjaninskom suncu peruci i vukuci jedrilice i tako pocinjali nase letenje nikako nas ne cini moralnim cuvarima te profesije. Drugo je to sto idiota sa parama ima, ali to je slucaj sa svakom profesijom.

Na svom blogu planiram da uradim jednu detaljniju pricu o vecitoj enigmi "kako postati komercijalni pilot". Toj temi planiram da se posvetim veoma ozbiljno i bice svojevrsno dugorocnije istrazivanje i intervjuisanje ljudi koji imaju nesto da kazu o tome.
Istina je da ni posle tog, ili nekog mozda detaljnijeg pristupa, nikome opet nece biti jasno koja je prava formula.

Prave formule na zalost nema. Sto ne znaci da oni koji su prosli iskustvo (u bilo kom obliku) ne trebaju da podele svoja zapazanja. Ali nikako da zakljucuju i postavljaju neke postulate zasnovane na sopstvenim frustracijama ili neostvarenim zeljama.

Navodjenje primera iz inostranstva je takodje kontraproduktivno jer "moze da bude a i ne mora da znaci".
Cak i ako pripadate nekoj "vazduhoplovnoj familiji" mozda cete ostvariti cilj, ali cete biti siromasni za poeticno iskustvo savladjivanja prepreka i ulaska u blato do guse da bi ste se borili protiv budala i opste karmicke nepravde. Zaista nema formule.

Evo jedan moj drug je dobio posao odmah (skoro odmah po zavrsetku obuke) na desnom sedistu putnickog aviona.
A ima onih koji se bore sa raznim objektivnim i subjektivnim demonima vec godinama i nista ne postizu.

Mada ima i neke zanimljive filosofije u onome sto je Caslav pokusao da kaze:

"Do or do not. There is no try"
- Yoda, Star Wars
www.tangosixblog.com - prvi Srpski Aero-Tabloid
TangoSix

Postby YU-DGC » Tue Dec 08, 2009 19:25

Nisi napomenuo da si instruktor u Pelikanu. Tako da je to sto si napisao svojevrsna reklama.

Pa jeli bre Caslave, jer ja moram da saznajem preko foruma da si postao instruktor u Pelikanu? Sto ne javljas, sram te bilo? :D

To sto smo se ti i ja pekli na Zrenjaninskom suncu peruci i vukuci jedrilice i tako pocinjali nase letenje nikako nas ne cini moralnim cuvarima te profesije

Ti mora da si se peko na Ecki posle 2003, jel tako? Inace te ne poznajem, a ja sam se malo duze peko tamo, od 1994 do 2003.

Pazite ovako.Nemam zaista nista protiv da postanete piloti sa 25 i vise godina.Ali bih Vam postavio pitanje ,gde ste do sada bili?
Pa drugari dobri avioni i letenje se voli od kada znas za sebe a ne sa 25 god.I nemojte da mi pricate pricu nisam imao para za letenje pre ,a sad ih imam to tako ne ide.Letenje se voli to morate da znate i osecate.

Misim Cale da gresis sa ovom izjavom. Nije kasno sa 25, mada smo ti i ja krenuli sa 18 (ja) a ti sa 17, jel tako? Ja nisam imao hrabrosti, citaj novaca, da nastavim ceo put te prekinuh posle 100 tinjak sati. U svakom slucaju, ako ne probas kajaces se mozda ceo zivot, a u nebo ces gledati uvek sa zaljenjem kad ugledas avion, a ako probas, opet ces se kajati jer ces usput sigurno izgubiti dosta zivaca a i vremena. Mene je put odveo u neke druge vode, ne vazduhoplovne, ali pored uobicajenog posla, koji nema nikakve veze sa vazduhoplovstvom i dalje citam puno i maketarim. Letim relativno cesto, bar jednom u 2 meseca doduse kao putnik. Medjutim, letenje mi nedostaje jer nije isti osecaj leteti kao putnik i kao pilot. Ipak, nadam se da cu ipak jednog dana, mozda za 20 godina opet imati PPL. :)
YU-DGC

Postby TangoSix » Tue Dec 08, 2009 19:28

Na zalost samo jedno leto 2001.
www.tangosixblog.com - prvi Srpski Aero-Tabloid
TangoSix

PreviousNext

Return to Civil aviation / Civilna avijacija