Jat Privredna Avijacija

Flight and aircraft industry, transport, commercial and bussiness aviation forum.
Civilni vazdušni saobraćaj, avio-industrija, itd...

Moderators: djnik, Muttley

Jat Privredna Avijacija

Postby cherny » Wed Dec 16, 2009 15:16

Propast privredne avijacije JAT?
Privredna avijacija odletela iz Vršca
Autor: ALEKSANDAR ČUPIĆ | 16.12.2009. - 10:23
Vršac - Privredna avijacija „Jata“ u Vršcu više ne postoji. Rukovodstvo nacionalne avio-kompanije jednom odlukom ugasilo je brend stvaran šest decenija. Većina zaposlenih prihvatila je program za odlazak, ali isključivo da bi ukazali na pogubne poteze onih koji im predvode struku. Međunarodni sertifikati i licence biće izgubljeni, a avioni, motori, vozila, alati, hangari postaju staro gvožđe.

http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=125709
cherny
Super Operater

Re: Jat Airways - vesti

Postby Ikarus » Fri Dec 18, 2009 17:26

Pod jedan, mislim da je ovaj dogadjaj apsolutno topik sam za sebe i mnogo više nego vest iz JAT Airways-a.
Pod dva, ovakav topik je čisto ekonomsko-politička tema pa je taj segment nemoguće izbeći u pisanju o ovom dogadjaju ali se nadam da to svi razumemo i da neće biti kritike učesnicima na tu stranu.
Pod tri, mnogo mi je žao, jer mnoge izvanredne ljude iz PA koji su nosili preduzeće na ledjima svojim znanjem i veštinom, u godinama krize, dobro poznajem u dušu. Ako je počeo odlazak kadrova iz PA to će ubrzo biti nenadoknadiva šteta jer su to "specijalci" koji se ne nalaze na ulici. Čak i ako bi se kroz izvesno vreme pokušala obnova PA, sindrom Utve i Mome (sa penzionisanjem i odlaskom kadrova) onemogućio bi uspešnost takve inicijative.

Ono što sam želeo da uradim napisao sam za Blic u dva različita posta da me ne bi obrisali zbog ponavljanja imena autora(vama ovde poznatih mojih pseudonima). Bilo je i komentara na sajtu Blic-a da to Srbija radi Vojvodini iz osvete zbog Statuta. Budalaština....

"Sramota,za koju je kriva država,jer je ona vlasnik firme.Urušavanje PA traje već neko vreme,ništa nije slučajno.Čak i sa gubicima koje neminovno ima,kad je u sastavu JAT-a,PA je veoma dobro i ovoj državi neophodno preduzeće.Firma u kojoj kvalifikovani ljudi drže na nogama u perfektnom tehničkom stanju vremešnu avio-flotu i čine dobro celoj Srbiji a i susedima-zaprašujući useve,gaseći požare i boreći se sa najezdama gubara i komaraca.Da li su svesni rušitelji PA koliko je potrebno da jedna slična firma počne da živi i radi.Posle rasturanja PA nema više šanse u dugom periodu da imamo tako nešto.Neće biti popravnog ako vrlo brzo ne budemo imali rešenje.U čuvanju resursa nema improvizacija-spasimo PA!!

@lala @daniel.Manite se lokalpatriotizma i nazovi duhovitosti.Stvar je veoma ozbiljna i deo je loše strategije spasavanja JAT airways po svaku cenu gašenjem ili oslobadjanjem finansijskog prostora putem prodaje svega što je prateće u okviru firme JAT.E sad,što nije isto osloboditi se hotela i nekakvih autobusa i ugasiti jedan veoma važan segment srpske avijacije kakav je PA, to male vojskovodje destrukcije ne razumeju ili još gore, ne žele da razumeju. A rasturanje dugo traje s geometrijskom progresijom broja nesposobnjakovića koji to rade.Nemojte mešati Statut Vojvodine sa odvajanjem Crne Gore i ovim problemom.Neko ko je odvojio JAT Tehniku, Pilotsku Akademiju ima sasvim drugu dijagnozu-nesposobnost i neznanje.Stvoriti jednog pilota,održati tehniku, provući se skoro neokrnjen kroz 90-te godine,biti heroj u gašenju požara u okruženju, sve to manje vredi od grupe nazovi ekonomskih stručnjaka čije je najjače oružje racionalizacija uništavanjem postojećeg a bez vizije za budućnost."
Ikarus

Postby prodigy » Fri Dec 18, 2009 21:27

Da Jat kao civilni avioprevoznik ne može da posluje ekonomično još i nekako može da se proguta. Kako to da u pretežno agrarnoj zemlji ,što mi ipak jesmo, i uprkos svim nedaćama koje u tim poslovima postoje i uz činjenicu da osim PA mi drugu potentniju službu za zaštitu od požara, komaraca, gubara itd. uz već napomenutu potrebu zaprašivanja useva nemamo, ne mogu da se obezbede normalni ekonomski uslovi za preživljavanje, pa čak i profit!? :shock:
Mislim da je najveći problem što ljudi kod nas, dal tako uče ili šta li već, misle da je ekonomija samo tamo neka gomila brojeva koji kad se saberu i oduzmu samo treba nekom da donose platu na određeno vreme, bez ikakvih razmišljanja o posledicama (o entuzijazmu za svoj posao da ne pričamo, to valjda nije više ni normalno), o onome šta ostavljaju iza sebe, pa i svojoj deci na kraju krajeva.Stvarno mi nije jasno ništa oko svega toga, ne verujem da je to neko namerno napravio, jednostavno verovatno je nekoga mrzelo da uopšte vodi računa o toj firmi, sve imam utisak da u taj Jat čovek može da uđe lepo nacifran u odelo, pojede i popije nešto, spakuje neki kompjuter ili nameštaj ili šta tamo već ima i lepo izađe mrtav hladan. :(
prodigy

Postby materijalista » Fri Dec 18, 2009 22:40

Ne ostavljaju ni svojoj deci. Kada zavrse posao za koji su placeni pridruzice se svojoj deci. U inostranstvu.

pozdrav

Materijalista
materijalista

Postby Ikarus » Tue Dec 22, 2009 10:53

Izgleda da sa Privrednom Avijcijom posle niza ličnih inicijtiva stvari idu na bolje, Bogu hvala. Posle primene već uhodane metode "oslobadjanja"JAT-a "obodnih" firmi od strane rukovodstva JAT radi se na tome da firma preživi. Iako je već izgubljeno preko mesec dana neka od resornih ministarstava u Vladi koja imaju stručno tumačenje i interes da PA mora da opstane pripremaju teren da se PA digne iz pepela. Da li će to biti JP ili državni servis pri nekom od zainteresovanih Ministarstava u Vladi, videćemo. Utakmica još nije završena.
Ikarus

Postby Djole PA » Tue Dec 22, 2009 11:11

Pozdrav svima, a narocito Ikarusu. Ikarus vrlo dobro zna ko pise ove redove, jedan od mehanicara PA, nadam se ne bivsih, jer opste je poznata cinjenica da kada se urusi veci deo nekog zdravog tkiva, nastupa odumiranje. Iskreno se nadam da je drzava prepoznala znacaj PA u proslim godinama i decenijama, i da nece dozvoliti da se kadar PA , inace vrlo malobrojan, razidje i potrazi posao u necem sasvim drugom. Posto posao mehanicara PA radim preko 20 godina, znam da je posao vrlo odgovoran, naporan,radi se na -15 i na + 40, ali nadasve zanimljiv . Ljudi u Jat-u koji misle da je PA balast koga se treba resiti, i koga su izbacili iz Jat-a bez icega (nova, fantomska PA je trebala da posluje samo sa 10 mehanicara, 3 pilota, 22 aviona, i avio delovima, a bez radionice koja ina JAR dozvolu, skladista goriva i maziva, magacina, itd, kao da se avioni rade u dvoristu i posle toga covek treba da sedne da leti bezbedno ) da imaju mnogo, ali mnogo vece probleme od PA. Ali to je vec njihov problem, a sto se tice PA, zeleo bih svim srcem da se situacija u ovoj drzavi preokrene bar jednom u korist te iste drzave kojoj bi PA znacio itekako. Ikarus vidim da imas neke info, zivo me zanima da li je to istina ili samo nada ? Pozdrav od Djoleta, i verujem u strucne ljude, samo da ne bude zakasnela reakcija.
Djole PA

Re: Jat Privredna Avijacija

Postby deki » Tue Dec 22, 2009 17:19

Pa prvo ce da ugase PA, pa ce onda da se pojavi neki svinjski grip koji unistava sume i useve, e tad ce da se pojavi neki mnogo pametan ministar koji ce sve to da "proda" nekom neverovatno sposobnom biznismenu, naravno za jedan euro jer to je neprofitabilno preduzece i taj ce da nas spasi da ne pomremo.
A sta tek gubar radi "to je neverovatno" ali ovi verovatno nikad nisu ni usli u sumu.
deki

Postby Ikarus » Tue Dec 22, 2009 19:28

E, pa nije to u ovom slučaju, stvar je mnogo realnija i nema nikakve zavere, samo vadjenje već napravljenih "fleka". O tom potom. Sačekajmo još neki dan.
Ikarus

Postby brada » Thu Dec 24, 2009 19:00

Jat: Izdvojena privredna avijacija
24. decembar 2009. | 16:47 | Izvor: Beta
Beograd -- Privredna avijacija će biti izdvojena iz Jat ervejza i postaće vlasništvo države, saopštio je Jat.

Ubuduće se Privredna avijacija biti u nadležnosti Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Ugovor o prenosu osnivačkih prava u tom preduzeću potpisali su u Vladi Srbije ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i generalni direktor Jata Srđan Radovanović.

Детаљније:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=12&dd=24&nav_id=400274

У овој вести се такође помиње и да би Ваздухопловни медицински центар и Пилотска академија из Вршца требало да буду укључени у здравствени, односно образовни систем Србије.
brada

Postby Ikarus » Thu Dec 24, 2009 19:34

Upravo sam ovu zvaničnu vest čekao ali nisam hteo da izbaksuziram jer politika je čudo, po principu-sve smo se dogovorili ali "mož da bude al ne mora da znači". A o Vazduhoplovnom zdravstveno m centru biće skoro novih informacija. Ova institucija je ekstremno važna i za njihovu sudbinu ne treba brinuti.
Ikarus

Postby deki » Sun Feb 28, 2010 23:33

Nazalost ova ekstremno vazna institucija propade. Vetar im polupa avione.
deki

Postby IgorMKD » Tue Mar 09, 2010 16:30

Jel to ozbiljno da im je vetar polupao avione? Ako je tako, stvarno zalosno ;(

Nego, dajte ljudi neki update, sta se desava sa PA, jeli presla u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja?
IgorMKD

Postby deki » Tue Mar 09, 2010 20:25

Ma nije sve "samo" jedan, pre oko mesec dana jos stoji okrenut na ledja. A i ostali su prepusteni sami sebi.
Pisao sam ja da ce ovako biti, ali mi neki nisu verovali.
deki

Postby IgorMKD » Fri Mar 12, 2010 20:59

Stvarno tuzno...
IgorMKD

Postby tomin » Sat Mar 20, 2010 21:46

Ovu vest sam čuo početkom januara 2010. godine.

Sada se samo postavlja pitanje, da li će te poslove preuzeti lokalni avio mafijaši ili će konačno aeroklubovi doći do poslova na osnovu kojih će se finansirati sportska avijacija.
tomin

Return to Civil aviation / Civilna avijacija