Pitanje o artiljeriji u Vojsci Srbije

...sve o kopnenoj vojsci

Moderator: gorožup

Pitanje o artiljeriji u Vojsci Srbije

Postby Voja » Wed Jun 13, 2007 19:07

Interesuje me ima li neko neki dobar link gde moze da se nadje nesto malo vise informacija o artiljeriji u VS? Ali stvarno dobar link, znaci organizacija i formacija, lokacija jedinica, sastav i naoruzanje. Takodje, ne bi bilo lose ni da ima malo istorijskog pregleda kako se to kretalo, bar od 1999. godine. Bio je ovde na forumu negde neki dobar link - members.lycos.co.uk/oklop..., pa je imao i sjajan pregled razvoja artiljerijskih jedinica, ali nesto ne mogu da otvorim tu stranicu pa mi treba pomoc nekog od vas.
VES 13807
Voja

Re: Pitanje o artiljeriji U Vojsci Srbije

Postby Voja » Sat Jul 21, 2007 12:07

Ovo sam uspeo da iskopam.
Attachments
scan0002.jpg
VES 13807
Voja

Postby TheKingsmen » Sun Jul 22, 2007 04:30

Znaci da imamo 4 orkana?!
remont u toku...
TheKingsmen

Postby Voja » Sun Jul 22, 2007 12:24

Da, 4 komada. Tako su, bar, meni rekli u GS.
VES 13807
Voja

Postby YU-DGC » Sun Jul 22, 2007 17:05

Po onoj gornjoj tabeli vidim da su u neperspektivna orudja uvrsteni top 130 mm M-46 i haubica D 30-J 122 mm. Sta ce onda ostati u artiljeriji, samo SVLR Oganj i Gvozdike??? Bio sam u SRO 101 klasa artiljerije i ceo program obuke smo radili na dva prvo pomenuta orudja. Ne bih se slozio da su ta orudja ne perspektivna. Top M-46 sa raketnim projektilom ima domet i do 35 km, a haubica 122mm moze da dejstvuje do 17 km. Sasvim lepa orudja i dometi.
YU-DGC

Postby r.i.s.t.a. » Mon Jul 23, 2007 13:20

Po onoj tabeli, očigledno bi bilo da se ide ka samohodnoj artiljeriji (što je po mom mišljenju dobra odluka), a od vučne bi ostala samo NORA.
Pretpostavljam da se postepenim ukidanjem ili smanjivanjem vučne artiljerije povećava mobilnost brigada i produžava vreme opstanka/preživljavanja na bojištu.
Last edited by r.i.s.t.a. on Tue Jul 24, 2007 13:04, edited 1 time in total.
r.i.s.t.a.

Postby Voja » Mon Jul 23, 2007 13:49

Osim toga, poenta je i da se ide ka unifikaciji kalibara. Do pre par godina korisceno je 27 razlicitih sistema sa 13 kalibara, sto je bilo skupo za odrzavanje i nabavku municije. Kada je u pitanju vucna artiljerija, ne treba skinuti sa uma da je u artiljerijskim jedinicama najveci problem ne top nego vucno vozilo! Prosecna starost vozila u artiljeriji je vise od 25 godina.
VES 13807
Voja

Postby griff » Sun Aug 05, 2007 18:49

Ako je onaj gore spisak autentičan a mislim da jeste, onda je ovo sve u svemu jedna velika bruka i sramota šta smo dočekali i doživeli.
Dakle naša vojska odlučila se da koristi samo POLO sa Maljutkama, Gvozdike i Oganj.
Neverovatna je jedna stvar (ako ne grešim) da se neperspektivnim oglašava i Plamen-S a to je samohodna verzija vučnog VBR-a M-63 128mm montiranih na karoseriju TAM-150. Ove modifikacije rađene su sredinom 90-tih i projekat je oglašen kao uspešan. Dakle nije ni poslužio dobrih 10 godina a oglašen je za "sečenje".
Topovi M-46 130mm se konvertuju u kalibar 155mm i od njih se prave NORE B52 na šasijama Kamaza i iste prodaju stranim naručiocima a mi kad dođemo na red i kad bude para...do tada će se ostatak za nas izdvojenih 46-ica za konvertovanje sigurno pretopiti u Sartidu jer gde da trunu i rđaju toliko vremena.
Ne znam, sve ide naopako koji god rod vojske srbije uzmemo u razmatranje - jednom rečju katastrofa.
griff

Postby Voja » Mon Aug 06, 2007 11:14

Slazem se da je veoma zeznuta situacija svuda pa i u artiljeriji. Medjutim, to je rezultat prinude a ne odluke. Kada nemas kintu i politicku podrsku da pravis pristojnu vojsku, onda moras da se odlucis da sacuvas ono za sta imas sredstava i sto ce najduze da ti traje sa sto manje ulaganja. Nema svrhe da cuvas sve sto imas jer ti onda sve propada.
A dokument je skroz OK, dobio sam ga sluzbeno od zamenika nacelnika Generalstaba VS. Pa, sad, ako su lagali mene i ja lazem vas, mada mislim da to nije slucaj.
VES 13807
Voja

Postby IvanGrozni » Mon Aug 06, 2007 12:45

Ja sam uvek bio malo skeptican o tim "kalemljenjima" svega i svacega, mada nevidim zasto se plamen ne bi ugradio na neko vozilo, ali je pitanje da li nama to treba, pogotovo sto prema ovoj tabeli imamo solidan broj ognjeva koji su kao sistem sasvim OK. Pre sam za razvijanje oruzja koja nam nedostaju, kao npr. samohodni minobacac 120mm. Iskustva iz ovih nasih nesrecnih ratova, narocito Hrvatska i Bosna, su pokazala vrednost minobacaca pa jos kad se na to doda i mogucnost manevra. Takvo sredstvo bi se eventualno moglo i prodati, pa jos ako se razvije i adekvatna municija. Osnova bi mogli da budu Oklopni Transporteri...
"Rđa na oružju je rđa na mladosti."
Sombor 2000 i neke.
IvanGrozni

Postby r.i.s.t.a. » Fri Aug 10, 2007 14:12

griff wrote:Neverovatna je jedna stvar (ako ne grešim) da se neperspektivnim oglašava i Plamen-S a to je samohodna verzija vučnog VBR-a M-63 128mm montiranih na karoseriju TAM-150. Ove modifikacije rađene su sredinom 90-tih i projekat je oglašen kao uspešan. Dakle nije ni poslužio dobrih 10 godina a oglašen je za "sečenje".

Pa rekao bih da je sam Plamen M-63 označen kao neperspektivno (zastarelo) oružje, a ne Plamen-S kao sistem. Plamen jeste star, pitanje je u kakvom su stanju oruđa koja su u upotrebi, projektil je manji i ima manju ubojnu moć u odnosu na Oganj, a ne znam kakva mu je preciznost (iako smo imali jedan Plamen u bateriji daleke 1988/89. u Zadru). I TAMovi 150 u naoružanju VS su stari i bukvalno neperspektivni, jer je fabrika TAM odavno otišla na doboš.

griff wrote:Topovi M-46 130mm se konvertuju u kalibar 155mm i od njih se prave NORE B52 na šasijama Kamaza i iste prodaju stranim naručiocima a mi kad dođemo na red i kad bude para...do tada će se ostatak za nas izdvojenih 46-ica za konvertovanje sigurno pretopiti u Sartidu jer gde da trunu i rđaju toliko vremena.

Hm, ako se ide ka unifikaciji kalibra na 152mm za vučna oruđa, onda nam nije nešto interesantan stari M-46 u kalibru 155mm.
Meni više bode oči rashodovanje haubica D-30J, koje su po mom mišljenju sasvim dobra oruđa; naravno, postavlja se pitanje u kakvom su stanju posle onolike upotrebe tokom ratova za nasleđe bivše Jugoslavije, i da li smo u stanju da ta oruđa remontujemo.
r.i.s.t.a.

Re: Pitanje o artiljeriji u Vojsci Srbije

Postby gorožup » Fri Aug 10, 2007 16:20

Meni više bode oči rashodovanje haubica D-30J, koje su po mom mišljenju sasvim dobra oruđa; naravno, postavlja se pitanje u kakvom su stanju posle onolike upotrebe tokom ratova za nasleđe bivše Jugoslavije, i da li smo u stanju da ta oruđa remontujemo.

Evo sta se o njima kaze na sajtu VS "Vucne haubice kalibra 122 mm D30 vise nisu u naoruzanju aktivnih jedinica, ali su uskladistene i konzervirane za naoruzanje haubickih diviziona ratnog razvoja"
Ni meni licno se ne dopada njihovo povlacenjem ali se u opstem smanjenju broja svega (orudja, jedinica ...) valjda opredelili za mladja vucna i jedina samohodna artiljerijska orudja. Da se ima para (ko sto se nema) pa da se kupe nova samohodna orudja onda bi i "Gvozdike" letele u istoriju, sigurno .
gorožup

Postby TheKingsmen » Tue Apr 22, 2008 14:30

Nisam znao gde tacno da postavim pitanje, ako je u pogresnoj temi moderatori neka premeste post.

Posto su M-94 Plamen-S izbacili iz upotrebe, YUGOEXPORT ce ih odkupiti (ukoliko vec nije) i nuditi za izvoz.
YUGOEXPORT razvija novu raketu za sistem Plamen, samim tim povecava domet sistema koji je bio 13km (ako se ne varam)

Zna li neko nesto o tome zvanicno?
remont u toku...
TheKingsmen

Postby boban » Tue Apr 22, 2008 14:48

Mislis YUGOIMPORT SDPR ?
boban

Postby TheKingsmen » Tue Apr 22, 2008 21:32

sad vidim da sam svo vreme pisao yugoexport...
ne znam sta mi bi...
u glavnom da ...yugoimport spdr!
remont u toku...
TheKingsmen

Next

Return to KoV (Kopnena vojska)